Forum wspólnot mieszkaniowych
Wspólnota Mieszkaniowa
forum właścicieli lokali

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  BibliotekaBiblioteka

Poprzedni temat «» Następny temat
rozliczanie wody jak komus akurat pasuje
Autor Wiadomość
sarayu

Wysłany: 2010-07-22, 13:26   rozliczanie wody jak komus akurat pasuje

Witam ponownie,
czy zarzadca wsapolnoty moze rozliczac wode jak mu akurat pasuje,tzn jak robi remont i zuzyje u siebie wiecej wody wtedy mowi ze licznik ma zepsuty i karze ksiegowej rozliczyc go na ryczalt.Jak zuzyje mniej to wg licznika. Czy jest to zgodne z prawem?
Niestety nie znam dokladnie regulaminu rozliczen za wode, nie wiem czy taki wogole jest w naszej wspolnocie-ciezko tu wogole cos zdzialac.
Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany:    

call_ey

Piwa: 2/1
Wysłany: 2010-07-22, 14:46   

Czytając Twój post nie wiem co myśleć?
Odpowiem tak.
Czy mając swoje prywatne auto, zostawiasz je gdzie bądź, otwarte z kluczykami, nie interesujesz się nim...... i .... piszesz na forum samochodowym z prośbą o radę co masz zrobić bo nie wiesz kto kiedy i gdzie jeździ twoim autem a Ty musisz płacić za benzynę za naprawy... .
Przecież to nonsens powiesz.
I to jest moja odpowiedź na Twój post bo innej nie jestem w stanie Ci udzielić wybacz.

tadbal

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2010-07-22, 15:04   

call_ey napisał/a:
Przecież to nonsens powiesz.
I to jest moja odpowiedź na Twój post bo innej nie jestem w stanie Ci udzielić wybacz.

Ależ daj spokój! :-)
Nie każdy wie wszystko od razu:)
do sarayu:
nie, zarządca nie może rozliczać "jak mu pasuje". Idź do niego i zażądaj okazania regulaminu rozliczania mediów, obowiązany jest Ci go okazać. Jeśli nie ma regulaminu to znaczy, że ten zarządca uprawia samowolę. Nie może sam ustalać sposobu rozliczeń mediów wg swojego widzimisię/poczucia humoru/czego_tam_jeszcze...
Generalnie zainteresuj się życiem Waszej Wspólnoty i wtedy będziesz mieć większe pojęcie co się w niej/z nią dzieje
Pozdrawiam

sarayu

Wysłany: 2010-07-26, 16:15   

Macie racje. Za malo sie interesowalismy do tej pory sprawami naszej wspolnoty. Po ostatnim sobotnim spotkaniu zarzadca byl taki rozkojarzony i nawet powiedzial ze ja sieje zamet. Nie mial odpowiedzi na moje pytania i chyba byl bardzo zaskoczony moja wiedza (poprzednimoj post i wspaniala pomoc ze strony uzytkownikow!!!) i tym ze mamy juz zalozony licznik na wode.
Teraz po kolei zabieramy sie z mezem za te klike i stad moje pytania poniekad nonsens ale wole byc poinformowana. Jego samowola jest tu bardzo duza, nawet na zebrania przychodzi niezbyt trzezwy, ale poza nami nikt tego nie zauwaza.
Dlatego bede korzystac z tego wspanialego forum i stawiac pytania, nawet jesli beda sie wiekszosci wydawac idiotyczne.
Dzieki za odpowiedzi.

andrzejL

Piwa: 37/47
Wysłany: 2010-07-26, 16:39   Zarząd właścicielski

sarayu napisał/a:
Po ostatnim sobotnim spotkaniu zarzadca był taki rozkojarzony

A mieliście kiedyś w waszej wspólnocie własny zarząd właścicielski ?

call_ey

Piwa: 2/1
Wysłany: 2010-07-26, 17:43   

Do >saraya<
Cieszę się, że nie masz mi za złe ostrego tonu w jakim wypowiedziałem się na Twoje wątpliwości. Nie ukrywam, że było to celowe - miało zmusić Cię niejako do innego "myślenia" w sprawach własności, praw właściciela i jego obowiązków.
Głównie, ten ostry ton, miał uzmysłowić - bardzo często pomijany fakt - że to właściciel jest najważniejszy we wspólnocie.
Nawet wybrany zarząd (czy powierzony zarządca) jest tylko wykonawcą woli właścicieli. To właściciele mają decydować o wszystkim - takie jest ich prawo i taki mają obowiązek. Jeżeli gdzieś jest inaczej to jest źle, niezgodnie z prawem. Zarząd wspólnoty nie jest od rządzenia ale od zarządzania nieruchomością wspólną, a już nie do pomyślenia jest aby we wspólnocie "rządził" administrator (zarządca) obojętnie z licencją czy bez.
W miarę wgryzania się w temat śmiało pytaj - napewno zawsze jakąś odpowiedź na tym forum otrzymasz.

sarayu

Wysłany: 2010-07-30, 09:59   

Chodzi o to ze mieszkamy tu od niecalych trzech lat. Nie za bardzo interesowalismy sie wczesniej tym wszystkim bo mielismy wspanialego zarzadce ktory byl uczciwym sasiadem i wszyscy byli zadowoleni. Niestety sasiad zmarl i inny zajal jego miejsce bo nikt nie chcial podjac sie tego zadania. Dopiero w tym roku rachunki za wode zaczely sie jakos dziwnie powiekszac i dlatego przykulo to nasza uwage. Ale chyba dobrze sie stalo bo teraz wszyscy powoli beda widziec co zarzad robi-mam wrazenie ze duzo bezprawnie. Dzieki waszej pomocy bedziemy ich kontrolowac i trzymac reke na pulsie.
We wszystkich tematach jestem zielona. Co to jest wlasny zarzad wlascicielski?
U nas jest tak ze zarzad jest, nikt z sasiadow (wlasciciele lokali w naszej wspolnocie) nie bierze za to zadnych pieniedzy i chyba dlatego to wszystko tak kuleje. Napewno maja jakies korzysci bo inaczej by sie tego nie podejmowali.
Po zalozeniu licznika zarzadca oglosil ze trzeba bedzie podniesc wode z 4,5 na 5m³ na osobe. Czy powinnismy zarzadac podstaw tej decyzji i czy ma on takie prawo- czy musi nam pokazac jakies dokumenty?
Wiadomo wody brakuje a ze teraz nie maja komu dopisywac musza rozdzielic na wszystkich, ale czytalam ze powinno sie to odbywac procentualnie wg zuzycia.
Jak ktos wie to czekam na odpowiedz. dzieki!

jaceko

Piwa: 30/26
Wysłany: 2010-07-30, 10:38   

sarayu napisał/a:
Co to jest wlasny zarzad wlascicielski?
U nas jest tak ze zarzad jest, nikt z sasiadow (wlasciciele lokali w naszej wspolnocie) nie bierze za to zadnych pieniedzy i chyba dlatego to wszystko tak kuleje. Napewno maja jakies korzysci bo inaczej by sie tego nie podejmowali.

Zarząd właścicielski to Zarząd złożony z właścicieli - czyli wybieracie spośród siebie kilka osób które będą pilnować spraw Wspólnoty.
Koniecznie wydrukuj sobie UoWL. Podstawowe informacje potrzebne do zrozumienia tych zasad zawierają się w artykułach 12-33.
http://lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
Różnie bywa z korzyściami - to zależy od uczciwości osób które wybraliście. Zwykle jeśli Zarząd właścicielski nie pobiera wynagrodzenia to dlatego że pobiera je wynajęty administrator.

andrzejL

Wysłany: 2010-07-30, 11:06   Ubytki wody

sarayu napisał/a:
Po założeniu licznika zarządca ogłosił, że trzeba będzie podnieść wodę z 4,5 na 5m³ na osobę

1/ Czy wszystkie lokale są opomiarowane w liczniki wody zimnej i ciepłej ?
2/ Co jaki czas rozliczacie zużycie wody w swoich mieszkaniach ?
3/ Czy ktoś sprawdzał wasze faktury od wodociągów i porównywał je z ogólnym zużyciem wody w budynku ?
4/ Kto ma dostęp do głównego wodomierza ?

Jak najszybciej sprawdźcie komisyjnie stan głównego wodomierza oraz stany w poszczególnych lokalach, i wyciągnijcie z tego wnioski (podejrzewam, że do wodociągów były podawane wcześniej zaniżone dane i teraz "ktoś" dokonuje korekty).

sarayu

Wysłany: 2010-07-30, 16:16   

Dzieki za wszystkie rady, napewno skorzystamy z nich.
1. Wszyscy maja liczniki na zimna wode, jest to stary blok i kazdy mial wczesniej centralne ogrzewanie we wlasnym zakresie czyli wlasny piec.
2.Rozliczenie mamy co miesiac tzn do czynszu dodawana byla zwykle woda(prawie zawsze u nas jej wieksze zuzycie)
3.Faktury widza tylko ksiegowa i zarzadca, ostatnio u nas byla spisac stan licznika i ona nie wie co nam sie moze nie zgadzac w rozliczeniach (poprosilismy ja o dokladne rozliczenie nas od poczatku roku i rozpiske)
4.Do wodomierza chyba tylko wodociagi, kazdy moze odczytac ale jest zaplombowany
Calkiem mozliwe z ta korekta, bo pani ksiegowa na telefon spisywala stany licznikow we wszystkich mieszkaniach, ale teraz to sie zmieni!
Mam wrazenie ze wszystko u nas jest nie tak!
Dzieki za podpowiedzi!!!

owner

Piwa: 293/114
Wysłany: 2010-07-30, 23:48   

sarayu napisał/a:

Ciekawe podejście...
Jestem członkiem zarządu, nie pobieram wynagrodzenia.
Moje korzyści polegają na tym, że wszystko funkcjonuje: nieruchomość jest zarządzana, zobowiązania opłacane, remonty wykonywane. Mam święty spokój. :hahaha:

irenalo
ćwierćkamienicznik

Pomogła: 31 razy
Piwa: 82/24
Wysłany: 2010-07-31, 11:59   

sarayu napisał/a:
2.Rozliczenie mamy co miesiac tzn do czynszu dodawana byla zwykle woda(prawie zawsze u nas jej wieksze zuzycie)

Jak u każdego. Suma wskazań na wodomierzach domowych jest zazwyczaj niższa niż na wodomierzu głównym. Ale wspólnota płaci według wskazań wodomierza głównego (tego zaplombowane przez wodociągi). Te różnice też się rozlicza. Poszukaj na forum :różnice wodomierzowe.

irenalo
ćwierćkamienicznik

Pomogła: 31 razy
Piwa: 82/24
Wysłany: 2010-08-03, 02:16   

owner napisał/a:
Jestem członkiem zarządu, nie pobieram wynagrodzenia.
Moje korzyści polegają na tym, że wszystko funkcjonuje: nieruchomość jest zarządzana, zobowiązania opłacane, remonty wykonywane. Mam święty spokój.

Ja też i też nie pobieram. I też jest zarządzana, i są opłacane (w terminie!) i wykonywane. Ale zamiast spokoju - krew , pot i łzy. I żadnej szansy na literackiego Nobla. ;-)

andrzejL

Wysłany: 2010-08-03, 06:08   Droga przez mękę

irenalo napisał/a:
krew , pot i łzy

krew , pot i łzy, czyli droga przez mękę. Dobry tytuł do publikacji o wspólnotach mieszkaniowych.

Odpowiedz do tematu