|
c.o. - sklep w obrębie WM - koszty wspólne |
| Autor |
Wiadomość |
gp25

|
Wysłany: 2010-07-29, 17:11 c.o. - sklep w obrębie WM - koszty wspólne
|
|
|
Witam i bardzo prosze o pomoc.
Mieszkam w dużej wspólnocie mieszkaniowej - A. z budynkiem ścianą połączony jest drugi budynek - WM B. Na parterze WM B są dwa lokale usługowe - sklep ok. 200m2 i lokal ok 30m2. duży sklep ok 1998 założył sobie oddzielne ogrzewanie gazowe (notabebe rury z kotłowni przechodzą w ścianach budynku sklepu). mniejszy lokal ciągnie ciepło ze wspólnego c.o. żaden z tych lokali nie partcypuje w kosztach utrzymania częsci wspólnych budynku - chodzi mi o c.o. zarządca twierdzi że jak będzie trzba coś wyremontować to oni sie dołożą ale jakim prawem on miałby im naliczać jakiekolwiek koszty związane z ogrzewaniem części wspólnych. na hasło ciepło pośrednie - zaczął się śmiać.
denerwuje mnie to , że nam stale rosną koszty ogrzewania, a wszyscy wokół (takie same budynki) płaca mniej. mam wrażenie że to przez te lokale usługowe. chciałabym wystąpic z pismem oficjalnym o spotkanie i odpowiedź na różne pytania związane z rozliczeniem c.o. i tu moja prośba - czy mogłabym uzyskać podpowiedzi w jaki punkt uderzyć i czego żądać.
-wiem, że sklep żeby się odłączyc musiał mieć zgodę wspólnoty.
-podobno powinien być u zarządcy regulamin rozliczania ciepła - i tu znow ze smiechem usłyszalam że nie musi być.
- czy sklep powinien jakoś procentowo ponosić koszty c.o. części wspólnych?
-czy powninnam się trzymać tematu ciepła pośredniego (sklep 1 ścianą i dachem graniczy z lokalami mieszkalnymi)
gdybym mogła uzyskac pomoc od doświadczonych w bojach i wiedzy osób - z góry dziękuję |
|
|
|
|
|
Wysłany:
|
|
|
|
|
|
|
|
irenalo
ćwierćkamienicznik

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Mar 2006 Posty: 1323 Piwa: 82/24
|
Wysłany: 2010-07-29, 17:30
|
|
|
Czy macie wspólna instalację centralnego z tamtą wspólnotą?
| gp25 napisał/a: | | wiem, że sklep żeby się odłączyc musiał mieć zgodę wspólnoty. |
Tak, ale nie Twojej, tylko swojej. Ty nie jesteś stroną w sprawie.
| gp25 napisał/a: | podobno powinien być u zarządcy regulamin rozliczania ciepła - i tu znow ze smiechem usłyszalam że nie musi być.
Ma rację.
- czy sklep powinien jakoś procentowo ponosić koszty c.o. części wspólnych? |
W swojej wspólnocie tak. W Twojej nie.
| gp25 napisał/a: | | -czy powninnam się trzymać tematu ciepła pośredniego (sklep 1 ścianą i dachem graniczy z lokalami mieszkalnymi) |
Co to jest "ciepło pośrednie'? |
|
|
|
|
gp25

|
Wysłany: 2010-07-29, 17:53
|
|
|
| irenalo napisał/a: | Czy macie wspólna instalację centralnego z tamtą wspólnotą?
TAK
| gp25 napisał/a: | | wiem, że sklep żeby się odłączyc musiał mieć zgodę wspólnoty. |
Tak, ale nie Twojej, tylko swojej. Ty nie jesteś stroną w sprawie.
WIEM ALE JEZELI JEST CEL WALKI TO MYSLE ZA WM B TEZ BEDZIE ZAINTERESOWANA OBNIZENIEM KOSZTÓW
| gp25 napisał/a: | podobno powinien być u zarządcy regulamin rozliczania ciepła - i tu znow ze smiechem usłyszalam że nie musi być.
Ma rację.
A DLACZEGO NIE MUSI BYC? TO DLA KOGO TA USTAWA O PRAWIE ENERGETYCZNYM?
- czy sklep powinien jakoś procentowo ponosić koszty c.o. części wspólnych? |
W swojej wspólnocie tak. W Twojej nie.
RUZUMIEM, ALE ZARZĄDCA ROZLICZA WSPÓLNIE WM A I B I TAKIE ROZLICZENIE DOSTAJEMY. a na jakiej zasadzie powinien ponosić koszty tych części wspólnych?gdzie to jest określone? w akcie jak kupował mieszkanie czy gdzie?
| gp25 napisał/a: | | -czy powninnam się trzymać tematu ciepła pośredniego (sklep 1 ścianą i dachem graniczy z lokalami mieszkalnymi) |
Co to jest "ciepło pośrednie'? |
ja to rozumiem jako ogrzewanie sklepu ciepłem przenikającym przez ściany (mamy rury w ścianach) i stropy. domyślam sie że to ciężkie do udowodnienia. |
|
|
|
|
irenalo
ćwierćkamienicznik

|
Wysłany: 2010-07-29, 18:27
|
|
|
| gp25 napisał/a: | | a to rozumiem jako ogrzewanie sklepu ciepłem przenikającym przez ściany (mamy rury w ścianach) i stropy. domyślam sie że to ciężkie do udowodnienia. |
A może to sklep ogrzewa Was? ;-) Tego nie udowodnisz. Zaizolujcie rury.
| gp25 napisał/a: | | RUZUMIEM, ALE ZARZĄDCA ROZLICZA WSPÓLNIE WM A I B I TAKIE ROZLICZENIE DOSTAJEMY. |
No to to należy zmienić. Każda wspólnota powinna być rozliczana osobno. Zaproponuj w swojej wspólnocie podjęcie takiej uchwały i zaproponuj przyjęcie regulaminu rozliczeń ciepła. |
|
|
|
|
gp25

|
Wysłany: 2010-07-29, 19:41
|
|
|
nie możemy (podobno) tego zmienić, bo (podobno ) mamy jeden pion rur c.o. który ogrzewa zarówno część A i B.
a jaka jest podstawa naliczania za c.o. na częsciach wspólnych? |
|
|
|
|
irenalo
ćwierćkamienicznik

|
Wysłany: 2010-07-30, 05:45
|
|
|
| gp25 napisał/a: | | nie możemy (podobno) tego zmienić, bo (podobno ) mamy jeden pion rur c.o. który ogrzewa zarówno część A i B. |
Można przebudować pion. A jeśli ten pion "leci" przez Wasza nieruchomość, to możecie odłączyć lokale ze wspólnoty obok. Niech oni się martwią.
| Cytat: | a jaka jest podstawa naliczania za c.o. na częsciach wspólnych?
|
A co dokładnie pytasz? |
|
|
|
|
gp25

|
Wysłany: 2010-07-31, 18:14
|
|
|
1. Można przebudować pion. A jeśli ten pion "leci" przez Wasza nieruchomość, to możecie odłączyć lokale ze wspólnoty obok. Niech oni się martwią.
tak, pion przechodzi przez naszą wspólnotę, a od niego odchodzą rurki w bok. mój mąż tez twierdzi że się odcinamy i niech oni się martwią o siebie. ale ja myślałam że tak nie można. z tego co piszesz będzie to legalne i nie ma podstaw prawnych abyśmy nie mogli tego zrobić?
2. a jaka jest podstawa naliczania za c.o. na częsciach wspólnych?
A co dokładnie pytasz?
chodzi mi o to że na korytarzach i w suszarni są kaloryfery, którymi ogrzewane są części wspólne. cała nieruchomoś ma 600m2 lokali mieszkalnych, jest koszt ogrzania nieruchomości (razem z tymi częściami wspólnymi), powstaje kwota ogrzania za m2 i płacimy proporcjonalnie do metrażu jaki posiadamy. we wspólnocie obok jest tak samo, ale sklep który ma własne ogrzewanie gazowe na c.o. nie płaci nic. a ja uważam że powinien placić jakiś procent z tytułu ogrzewania tych części wspólnych (ja rozumiem że on z tego nie korzysta ale jest częścia wspólnoty. no i pan w administracji mnie wyśmiał na jakiej podstawie on mają płacić za te części wspólne. dla mnie jest to tak logiczne, że nie wymaga tłumaczenia, ale pytam czy to jest gdzieś zapisane? |
|
|
|
|
bykira
bykira

Pomogła: 100 razy Dołączyła: 17 Lis 2006 Posty: 2936 Piwa: 215/61
|
Wysłany: 2010-07-31, 18:32
|
|
|
| Koszty nalicza się udziałami. Skoro facet ma udziały w innej wspólnocie a nie u Was to nie ma podstaw żeby go obciążać. Można odciąć rury na granicy Waszej nieruchomości jeśli nie macie wpisanej w Kw służebności polegającej na ogrzewaniu lokalu w sąsiedniej nieruchomości. |
|
|
|
|
gp25

|
Wysłany: 2010-07-31, 22:07
|
|
|
rozumiem, tylko chodzi o to że on w tej swojej wspólnocie nie płaci nic za ogrzewanie części wspólnych. ja wiem że w mojej wspólnocie nie ma podstaw. ale jak nie płaci w swojej to mi rosna koszty bo licznik mamy wspólny a w związku z tym że sa tam 2 lokale usługowe i rozliczane tak samo, to uważam że jest to dla naszej wspólnoty krzywdzące. |
|
|
|
|
bykira
bykira

Pomogła: 100 razy Dołączyła: 17 Lis 2006 Posty: 2936 Piwa: 215/61
|
Wysłany: 2010-07-31, 22:24
|
|
|
| gp25 napisał/a: | | rozumiem, tylko chodzi o to że on w tej swojej wspólnocie nie płaci nic za ogrzewanie części wspólnych. |
I błąd, bo precież ma tam udział i powinien płacić. |
|
|
|
|
|
|
|
|