Forum wspólnot mieszkaniowych
Wspólnota Mieszkaniowa
forum właścicieli lokali

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  BibliotekaBiblioteka

Poprzedni temat «» Następny temat
c.o. - sklep w obrębie WM - koszty wspólne
Autor Wiadomość
gp25

Wysłany: 2010-07-29, 17:11   c.o. - sklep w obrębie WM - koszty wspólne

Witam i bardzo prosze o pomoc.

Mieszkam w dużej wspólnocie mieszkaniowej - A. z budynkiem ścianą połączony jest drugi budynek - WM B. Na parterze WM B są dwa lokale usługowe - sklep ok. 200m2 i lokal ok 30m2. duży sklep ok 1998 założył sobie oddzielne ogrzewanie gazowe (notabebe rury z kotłowni przechodzą w ścianach budynku sklepu). mniejszy lokal ciągnie ciepło ze wspólnego c.o. żaden z tych lokali nie partcypuje w kosztach utrzymania częsci wspólnych budynku - chodzi mi o c.o. zarządca twierdzi że jak będzie trzba coś wyremontować to oni sie dołożą ale jakim prawem on miałby im naliczać jakiekolwiek koszty związane z ogrzewaniem części wspólnych. na hasło ciepło pośrednie - zaczął się śmiać.
denerwuje mnie to , że nam stale rosną koszty ogrzewania, a wszyscy wokół (takie same budynki) płaca mniej. mam wrażenie że to przez te lokale usługowe. chciałabym wystąpic z pismem oficjalnym o spotkanie i odpowiedź na różne pytania związane z rozliczeniem c.o. i tu moja prośba - czy mogłabym uzyskać podpowiedzi w jaki punkt uderzyć i czego żądać.

-wiem, że sklep żeby się odłączyc musiał mieć zgodę wspólnoty.
-podobno powinien być u zarządcy regulamin rozliczania ciepła - i tu znow ze smiechem usłyszalam że nie musi być.
- czy sklep powinien jakoś procentowo ponosić koszty c.o. części wspólnych?
-czy powninnam się trzymać tematu ciepła pośredniego (sklep 1 ścianą i dachem graniczy z lokalami mieszkalnymi)

gdybym mogła uzyskac pomoc od doświadczonych w bojach i wiedzy osób - z góry dziękuję
Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany:    

irenalo
ćwierćkamienicznik

Pomogła: 31 razy
Piwa: 82/24
Wysłany: 2010-07-29, 17:30   

Czy macie wspólna instalację centralnego z tamtą wspólnotą?
gp25 napisał/a:
wiem, że sklep żeby się odłączyc musiał mieć zgodę wspólnoty.

Tak, ale nie Twojej, tylko swojej. Ty nie jesteś stroną w sprawie.
gp25 napisał/a:
podobno powinien być u zarządcy regulamin rozliczania ciepła - i tu znow ze smiechem usłyszalam że nie musi być.
Ma rację.

W swojej wspólnocie tak. W Twojej nie.

gp25 napisał/a:
-czy powninnam się trzymać tematu ciepła pośredniego (sklep 1 ścianą i dachem graniczy z lokalami mieszkalnymi)

Co to jest "ciepło pośrednie'?

gp25

Wysłany: 2010-07-29, 17:53   

irenalo napisał/a:
Czy macie wspólna instalację centralnego z tamtą wspólnotą?
TAK
gp25 napisał/a:
wiem, że sklep żeby się odłączyc musiał mieć zgodę wspólnoty.

Tak, ale nie Twojej, tylko swojej. Ty nie jesteś stroną w sprawie.
WIEM ALE JEZELI JEST CEL WALKI TO MYSLE ZA WM B TEZ BEDZIE ZAINTERESOWANA OBNIZENIEM KOSZTÓW
gp25 napisał/a:
podobno powinien być u zarządcy regulamin rozliczania ciepła - i tu znow ze smiechem usłyszalam że nie musi być.
Ma rację.
A DLACZEGO NIE MUSI BYC? TO DLA KOGO TA USTAWA O PRAWIE ENERGETYCZNYM?

W swojej wspólnocie tak. W Twojej nie.
RUZUMIEM, ALE ZARZĄDCA ROZLICZA WSPÓLNIE WM A I B I TAKIE ROZLICZENIE DOSTAJEMY. a na jakiej zasadzie powinien ponosić koszty tych części wspólnych?gdzie to jest określone? w akcie jak kupował mieszkanie czy gdzie?

gp25 napisał/a:

Co to jest "ciepło pośrednie'?

ja to rozumiem jako ogrzewanie sklepu ciepłem przenikającym przez ściany (mamy rury w ścianach) i stropy. domyślam sie że to ciężkie do udowodnienia.

irenalo
ćwierćkamienicznik

Wysłany: 2010-07-29, 18:27   

gp25 napisał/a:
a to rozumiem jako ogrzewanie sklepu ciepłem przenikającym przez ściany (mamy rury w ścianach) i stropy. domyślam sie że to ciężkie do udowodnienia.

A może to sklep ogrzewa Was? ;-) Tego nie udowodnisz. Zaizolujcie rury.
gp25 napisał/a:
RUZUMIEM, ALE ZARZĄDCA ROZLICZA WSPÓLNIE WM A I B I TAKIE ROZLICZENIE DOSTAJEMY.

No to to należy zmienić. Każda wspólnota powinna być rozliczana osobno. Zaproponuj w swojej wspólnocie podjęcie takiej uchwały i zaproponuj przyjęcie regulaminu rozliczeń ciepła.

gp25

Wysłany: 2010-07-29, 19:41   

nie możemy (podobno) tego zmienić, bo (podobno :) ) mamy jeden pion rur c.o. który ogrzewa zarówno część A i B.
a jaka jest podstawa naliczania za c.o. na częsciach wspólnych?

irenalo
ćwierćkamienicznik

Wysłany: 2010-07-30, 05:45   

gp25 napisał/a:
nie możemy (podobno) tego zmienić, bo (podobno ) mamy jeden pion rur c.o. który ogrzewa zarówno część A i B.

Można przebudować pion. A jeśli ten pion "leci" przez Wasza nieruchomość, to możecie odłączyć lokale ze wspólnoty obok. Niech oni się martwią.

Cytat:
a jaka jest podstawa naliczania za c.o. na częsciach wspólnych?

A co dokładnie pytasz?

gp25

Wysłany: 2010-07-31, 18:14   

1. Można przebudować pion. A jeśli ten pion "leci" przez Wasza nieruchomość, to możecie odłączyć lokale ze wspólnoty obok. Niech oni się martwią.

tak, pion przechodzi przez naszą wspólnotę, a od niego odchodzą rurki w bok. mój mąż tez twierdzi że się odcinamy i niech oni się martwią o siebie. ale ja myślałam że tak nie można. z tego co piszesz będzie to legalne i nie ma podstaw prawnych abyśmy nie mogli tego zrobić?

2. a jaka jest podstawa naliczania za c.o. na częsciach wspólnych?

A co dokładnie pytasz?

chodzi mi o to że na korytarzach i w suszarni są kaloryfery, którymi ogrzewane są części wspólne. cała nieruchomoś ma 600m2 lokali mieszkalnych, jest koszt ogrzania nieruchomości (razem z tymi częściami wspólnymi), powstaje kwota ogrzania za m2 i płacimy proporcjonalnie do metrażu jaki posiadamy. we wspólnocie obok jest tak samo, ale sklep który ma własne ogrzewanie gazowe na c.o. nie płaci nic. a ja uważam że powinien placić jakiś procent z tytułu ogrzewania tych części wspólnych (ja rozumiem że on z tego nie korzysta ale jest częścia wspólnoty. no i pan w administracji mnie wyśmiał na jakiej podstawie on mają płacić za te części wspólne. dla mnie jest to tak logiczne, że nie wymaga tłumaczenia, ale pytam czy to jest gdzieś zapisane?

bykira
bykira

Pomogła: 100 razy
Piwa: 215/61
Wysłany: 2010-07-31, 18:32   

Koszty nalicza się udziałami. Skoro facet ma udziały w innej wspólnocie a nie u Was to nie ma podstaw żeby go obciążać. Można odciąć rury na granicy Waszej nieruchomości jeśli nie macie wpisanej w Kw służebności polegającej na ogrzewaniu lokalu w sąsiedniej nieruchomości.

gp25

Wysłany: 2010-07-31, 22:07   

rozumiem, tylko chodzi o to że on w tej swojej wspólnocie nie płaci nic za ogrzewanie części wspólnych. ja wiem że w mojej wspólnocie nie ma podstaw. ale jak nie płaci w swojej to mi rosna koszty bo licznik mamy wspólny :( a w związku z tym że sa tam 2 lokale usługowe i rozliczane tak samo, to uważam że jest to dla naszej wspólnoty krzywdzące.

bykira
bykira

Pomogła: 100 razy
Piwa: 215/61
Wysłany: 2010-07-31, 22:24   

gp25 napisał/a:
rozumiem, tylko chodzi o to że on w tej swojej wspólnocie nie płaci nic za ogrzewanie części wspólnych.

I błąd, bo precież ma tam udział i powinien płacić.

Odpowiedz do tematu