|
Wspólnota Mieszkaniowa
forum właścicieli lokali
|
|
Jedna uchwała - kilka zagadnień - czy to zgodne z prawem? |
| Autor |
Wiadomość |
Gucio

|
Wysłany: 2010-07-29, 18:42
|
|
|
Irenalo-piszesz, o art 13.2 uowl i o tym, że zawsze jest podstawa prawna na wejście do lokalu.
Tutaj nie masz racji . Uowl. art.13.2 mówi o tym, że właściciel lokalu jest obowiązany zezwolić na wstęp do lokalu..... co nie oznacza, że musi to zrobić!
Zmusić go można tylko nakazem prokuratora lub sądu.
Od przeprowadzenia tej inwestycji nie jest uzależnione zdrowie i życie wł. lokali.
W tej sytuacji prokurator ( sprawa prywatna, żadne przestępstwo) nie wyda takiego nakazu
a sąd ze względu na to, że uchwała posiada zbyt wiele uchybień oddali powództwo zarządu. |
_________________ Gucio |
|
|
|
|
|
Wysłany:
|
|
|
|
|
|
|
|
boginka

|
Wysłany: 2010-07-29, 22:38 Re: Uchylenie uchwały
|
|
|
| andrzejL napisał/a: | | boginka napisał/a: | | Można co najwyżej przekonać ze 2 osoby - poprzednio głosujące "za", ze gdyby były poinformowane o szczegółach nie zawartych w uchwale, to zagłosowałyby inaczej |
To skorzystaj ze swego pomysłu i wprowadź go w życie razem z akcją informacyjną o manipulacjach zarządu. Może ktoś ci pomoże, razem raźniej. Pozdrawiam |
Wczoraj jedna z osób stwierdziła, że miała jednostronną informację. Może więc takie pismo napisałaby mi. Ale: u nas uchwała przechodzi jednego dnia, a za 3 dni podlega wykonaniu, nawet jak wymagane jest pozwolenie na budowę (to ostatnie kwiatki). A w sprawie odwołania mnie z zarządu lub ew. odwołania reszty zarządu, to nawet już nie chce mi się. Inni właściciele są tak obojętni, że piszę do sądu o ustanowienie przymusowego zarządcy.
Pozdrawiam również. |
|
|
|
|
call_ey

|
Wysłany: 2010-07-29, 23:17
|
|
|
Trzymam za Ciebie kciuki >Bogini< - znam ten ból, bezradności na głupotę Baraństwa. Oby Ci się "udało" z tym przymusowym chociaż jest to ostateczność (bardzo kosztowna i nie gwarantująca wcale naprawy sytuacji) - ale matołom czasami jest potrzebna taka kuracja.
Tylko dokładnie zapoznaj się z procedurą i materiałami przy składaniu papierów aby Ci sąd "dziesięć razy" nie wracał. |
|
|
|
|
Gucio

|
Wysłany: 2010-07-30, 11:01
|
|
|
Odbiegliśmy nieco od tematu.
Rumianek zapytał, czy jedną uchwałą można podjąć 3 decyzje?
Ja zapytuję, czy jedną uchwałą można podjąć 5 różnych tematycznie decyzji i to bez
przedstawienia projektów tych inwestycji i wszystkich innych problemów z tym związanych np.koszty, terminy, sposób realizacji itp.
Czy znacie odpowiedź na ten temat.
Ja uważem, że nie można, bowiem każda decyzja dotyczy innego tematu i powinna być podjęta odrębnymi uchwałami. |
_________________ Gucio |
|
|
|
|
boginka

|
Wysłany: 2010-07-30, 18:11
|
|
|
Zgadzam się z Guciem.
Każda uchwała powinna dotyczyć innego tematu. U mnie głosowano - na zebraniu - 2 tematy na jednej karcie, miałam dwa różne zdania, więc musieli rozpisać to na 2 karty i 2 uchwały. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
 |
|